En scen från Quentin Tarantino kultfilm Pulp Fiction har etsat sig fast i mitt minne: Rollfigurena Marsellus Wallace (Ving Rhames) och Butch (Bruce Willis) Hamnar i knipa och när det ordnar upp sig säger Marsellus till förövaren Zed som kommer avrättas: ”Nu blir det medeltid” Och menar att Zed snart kommer bli torterad. Detta ovan var från en spelfilm och när vi tänker på tortyr så är det något som skedde för många hundra år sedan.

 

Men det stämmer inte. Vi lever fortfarande under medeltida förhållanden. Folkgrupper som flyr för sina liv. Tiggare i den moderna världen spridda över världen.

Grupper av aggressiva torterar oliktänkande. Massavrättningar. Mord på kvinnor och barn. Stening. Uppeldning av bundna fångar. Och dessa handlingar finns över hela världen, även i Sverige.

Det ena eländet efter det andra. Nu höjer Ryssland rösten att Tyskland minsann ska betala för 2a världskriget. USA rustar för större krig igen. Och det här matas vi med timme för timme.

På stråket mitt då jag ska ta tuben sitter en ung man. Hans fru sitter lite längre bort i kvarteren. Killen heter Asan Regep. Han fryser ofta ser jag. Vi talar om det och hans ögon vädjar om förståelse och hjälp. Jag förklarar att jag skriver mycket om hemlöshet och Stockholm i allmänhet. Visar upp mitt visitkort och Asan förstår. Vi har samtalat några gånger nu.

Nu ska jag besöka honom idag igen och se hur han mår. Asan tänker på sina barn och sin sjuka mor i Rumänien. Idag ska jag försöka få telefonkontakt med nån som kan Spanska medans jag träffar Asan. Jag kommer aldrig förstå mej på den orättvisa vi lever i och den medeltida mentaliteten som lurar världen runt.

Asan Regep

ASAN REGEP