Nej, det är inte bra att behöva pissa på offentliga platser. Men här har vi – i alla fall i Sthlm – ett problem.

1) De offentliga toaletterna är få och ofta även trasiga.

2) Att som nödig utan pengar, vädjande att få be om att låna en restaurangs toalett, slutar oftast med ett ”nej!” från restaurangen då man är i behov. Därför har jag i alla fall slutat fråga efter toa på matställen. Känslan jag fått blir ”förnedring” och skam vid ett nej.

3) Män som kommit lite upp i åldern, fr 45 år och uppåt, vi har ofta prostataförträngning som innebär att blåsan inte töms helt. Alltså flera stycken urintömningar på relativt kort tid.

Men då mitt tömningsbehov på stan tränger på och ja inte har en femma eller ibland i vissa fall en tia. Blir jag faktiskt tvungen att urinera på allmän plats. Men jag smyger iväg tyst och ljudlöst och gör mej så osynlig som det bara går. Ofta får jag – om jag hinner – åka till nån gratistoalett, vilket finns på vissa mycket få platser. Jag kan ex vara vid Slussen och får då lov mej att ta mej till Skrapans galleri där det finns på övervåningen en gratistoa.

När det finns pluring i pluskan ser jag alltid till att det finns växel. Ibland är jag tvungen att ex köpa en tändsticksask för att få växla till mej en femma, eller köpa nåt, räkna ut så att den växel jag får tillbaka innehåller en femma. Många butiker växlar inte.

Visst, det finns många män som slänger fram slangen precis var som helst och det är äckligt snuskigt tycker jag, brukar då påpeka detta. Den handlingen att öppet urinera blir nästan lika snuskigt som att gå på en park-gräsmatta och få hundskit under dojjorna vilket nog alla fått någon gång. Och det är jävligt otrevligt.

Lösningen är flera gratistoaletter. Sedan har vi ett problem till. Stans ”urinhytter” har även börjat användas som bajshytt. Då tvekar jag också ofta att ställa mej där i bajsskiten. Nä du bästa kollega! Andreas Gustavsson Chefredaktör på Dagens ETC. http://www.etc.se/ledare/varfor-kan-man-inte-diskutera-egoistiska-kissvanor Jag föreslår att vi istället kräver av stan en tiodubbling av urinhytter i så fall. Vi kan tillsammans du och jag ta på oss att samla in protestlistor att staden gör något åt detta. Alltså placerar ut ”Bajamajor” och urinhytter i var och vartannat kvarter. Då jag ofta är ute och spanar på stan kan det gå åt 30 kronor bara för att tömma blåsan. Nappar du på mitt förslag på lösning kontakta mej så kan du och jag tillsammans planera något för staden att tänka på. Med vänlig hälsning John Arthur Ekebert. Krönikör ETC-Stockholm. https://www.facebook.com/ekeberts

Offentlig toalett