Anna Götlind bok. Förbindelser – Fem leksandskvinnor i Stockholm,

Vi får i en kronologisk berättelse, från tidigt 1800-tal o framåt, möta fem kvinnor. Carin Ersdotter på 1830-talet, hennes släktingar Karin, Anna och Frida Henriksson i början av 1900-talet, och så författaren själv, – med band till Gamla Stan, men också till Dalarna och till varandra.
 Det är också en berättelse om platsens, Gamla stans, förändring under tvåhundra år, om förändringar i kvinnors livsvillkor, och om dalfolkets förändrade relationer till Stockholm.

 anna götlind

Efter Anna Götlind professor i historia vid Stockholms universitet,

med särskilt intresse för mikrohistoria. Götlind, van föreläsare samt författare var det min tur att kliva fram och hålla boklunch på bibban, berätta om HÅLL HÖJDEN! Hur i hela friden ska detta kunna bli en fin övergång från starka kvinnor till misären i Stockholm?

Hmm? Tänkte jag och fick en lysande ide fem minuter innan ja skulle opp. Jag börjar med att, köra bild säger mera en tusen ord. Valde världsvant ut damerna i min bok. Och visade fotografierna i projektorn mer eller mindre till min utlysta tystnad. ”Kvinnor i misär” och lät kvinnor i boken få tala själva. Succé kändes det som. Ja, ja men självförtroendet låg på topp topp! Då den lilla nätta publiken fångade vart, då drog jag min story. Om hur jag kommit in på just detta. Att skriva och fotografera oss. Jo då, de funkade också excellente. Ja, så vart det strax dags för att så att säga: ”Givetvis läsa innantill ur boken” vilket jag också ordagrant deklarerade ”Eftersom det handlade om boken” Dum vore man annars, man e ju inte född i farstun ju! Valde denna gång att läsa högt, sida 93 MINA GOA GUBBAR I TANTOLUNDEN.

Så rundade jag av, knöt säcken med att  visa i projektorn sidan 104 LISE OCH JAG PÅ SHOPPINGRUNDA. Med den ville jag visa och berättade att: ”Släng dina klyschor i väggen. Du vet aldrig vem den där eller han där egentligen är.” Och fortsatte: ”Du vet aldrig med säkerhet vem den där ölisen på bänken egentligen är” Vi kan även ibland tänka på att vi alla har fördomar och förutfattade meningar. 

ja o lise

 

HEJHOPPSTOCKHOLM som i vanlig ordning står för att det finns nog ett hopp om vår storstad trots allt.  

Länkar till ”Om Götlind” http://www.dt.se/nyheter/leksand/1.5866615-fem-kvinnor-en-bok

http://blogg.dn.se/epstein/2013/05/13/den-vackra-dalkullan-i-mikrohistoriskt-perspektiv/