”När du John kommer till studion så lägg örat mot fönstret innan du knackar så du inte knackar när vi är mitt upp i en inspelning”

Så står jag utanför den anvisade beskrivande platsen. Där inne ska det alltså ligga en studio. Sofia och Martins musikstudio. Lägger örat mot fönstret precis som Sofia sa. Lyssnar så det inte är inspelning på gång.

Det låter Sofia Karlsson där inne. Så jag väntar med BiffallaLindströmsknackningen tills jag hör röster.

Martin och Sofia, blytunga artister som spelat/uppträtt med tjog av artister har precis tagit en paus. Jag knackar. Ut kommer deras tekniker Anton Sundell med ett glatt leende. jag presenterar mej, så vart jag in.

S&M 12

ANTON SUNDELL SLIPAR PÅ VERKTYGEN, SOFIA TRIMMAR GURAN

 

Guran är en 60-tals Amerikansk gitarr av en mer ovanlig sort, Premier. Från Hellstone Musik.

S&M 13

SOFIA KARLSSON

 

Vid pianot sitter Martin och det sjuder ut toner i samklang med Sofias instrument. Under och mellan kompositionerna kommunicerar de tre med toner, teknik, förslag och varianter med och om de jullåtar duon arbetar med. Glädjen och skaparlusten kokar, likaså kaffet.

S&M 8

MARTIN HEDEROS

 

Duon nöter in detaljer och ivriga positiva samtal: ”vi kan lägga på en orgel senare” ”Tystnad!” ”Omtagning!” Så, en omstämning igen. Jag kan flytta högtalaren säger Anton plötsligt. Jag kan sjunga för John svarar Sofia.

Utrymmet är inte det största men artisterna är det tänker jag då en underbar stämma hörs ur Sofias pipa.

En av de kommande jullåtarna får form.

S&M 15

BLICKEN UPP MOTT SKYN, TANKARNA FLINGOR SNÖ

 

Så. Mellan tagningarna viskar plötsligt Sofia: Ta några bilder till på Martin John! Precis som alltid då jag sett Madame Karlsson i Tv och konserter. Alla ska vara med, alla ska uppmärksammas i projekten o spelningarna.

S&M 16

S&M 18

MARTIN HEDEROS VID PIANOT

 

Sofia vet till 90% hur hon vill ha det, Martin kommer med idéer och Anton hugger som en Cobra, snipp, snipp, snipp säger de när grejorna riggas om och rattarna ställs in vid minsta lilla millimetersförändring.

S&M 2

ANTON SUNDELL

 

Gott folk! Detta är proffs. Jag vågar knappt röra mej under session. Mitt skrivpapper får absolut inte prassla nu, nån telefon fick jag inte ens ha på tyst, ”ifallatt” liksom. Tänk om jag skulle råka knirra i stolen eller slinta med kaffekoppen.

Plötsligt, ett asgarv från Sofia! Det var nånting med tonen som utlöste det ärliga skrattet. Jag pustar ut och börjar andas igen. Passar på att ta ett par kort. Sofia hör klickandet och ber mej vara försiktig, hur hon nu kunde höra det, snacka om hörsel. Jag skäms lite i en bråkdel men kan inte låta bli att skratta med jag också.

S&M 20

S&M 21

 

Just det. Ni hör väl vad jag skriver? Jullåt och våren har knappt börjat. Martin säger att skivbolaget tycker dom är lite sena med inspelningarna.

Du förstår, vicket nötande stötande omtagningar och så många processer innan skivsläpp och konserter. En tanke slog mej. Det skulle vara nice att få följa färden enda fram till den dagen duon står på scen och julskivan ligger i butikerna. Det lät inte omöjligt. Jag fick åter en inbjudan till nästa steg i vägen till deras julkonsert.

S&M 5

S&M 9