DET HÄNDE VID STRÖMMEN

 

Jag står här med ett otroligt bronsföremål. Gott folk, låt mej få återberätta.

Polaren sa:

”Jag hade träffat på Tommy igen, som va skyldig mej stålar. Vi stötte på varandra mitt mot Medeltidsmuseet på Strömgatan. Det var en mycket kall vinter och isen låg – till och med här. Tommy blev stött och tuffa till sig så ja gav honom en smäll i vanlig ordning. Men fan vicken smäll han fick! Tommy ramla ner mot isen precis där det var en vak! och försvann under vattnet med strömmen. Sluffs sa de bara! Vicken jävla nock! Fan tänkte jag, nu åker jag dit för mord kanske.

Lägre ner står det lite turister och tittar på den klara isytan och sjunger tyska marchsånger.

Tommy förs snabbt nerför strömmen, under istäcket! och dras mot murkanten innan Strömbron där de tyska turisterna står och beundrar Slottets fasad, på lagom perspektivavstånd.  

Längre opp, närmare Drottninggatan vid Riksbron är tre män på väg med sprängmedel mot Rosenbad. Terrorism har kommit på fullt allvar till Sverige för att visa sin makt. Samtidigt, helt ovetandes om att nån är på väg att försöka spränga Rosenbad, grubblar jag i ångestattacker.

Jag vet inte vad jag ska göra. Men känner mej panikslagen, för nu kan jag åka fast för mord. Fattar ett beslut: Jag går upp till polisstationen och talar om att Tommy vart full och halkade och föll i Strömmen. Då hör jag en värsta jävla smäll högre upp! En buss med Japanska turister kommer flygandes. Japaner i alla fönster med kameror i hand kraschlandar vid buskarna bredvid Medeltidsmuseet! En tryckvåg som kastar omkull mej och ett jävla buller!

 

Tommy har under knappa minuten hjälplöst, under vattnet, fastnat mot murkanten. Det iskalla vattnet gjorde att Tommy kvicknade till och där under vattnet såg ett bubblande rör precis där hans vänstra hand hade huggits fast i ett trubbigt armeringsjärn. Tommy ser all bubblande luft som kommer ur röret och instinktivt för han munnen mot röröppningen och får i sig räddningens luft. Hans kropp börjar stelna i det iskalla vattnet och han blir röksugen. En armrörelse med sin fria hand greppar han tag mot en svart strömkabel. Handen på den slitna elkabeln och får kabel-höljet att spricka lite grann. Tillräckligt för att in i hans kropp strömmar svagström, men tillräckligt stark elström för att ge kroppen värme inifrån!

 

Turisterna ser ner på den klara isytan och skönjar en människokropp! Tommys!

Ett lik! leichen, leichen, leichen skriker de Tyska turisterna.

Uppe vid Riksbron har halva bron flugit i luften och gatusten, betongblock som snabbt fyller upp botten i Strömmen och en stor del av ytterkanten på Rosenbad har blockerat Mälarens vatten att rinna ner mot saltsjön.

Jag stannar upp. Blir paralyserad och chockad.

 

Nere under isen vid röret som sprutar ut luft kämpar Tommy. Den i nöd formligen böljande suger i sig den utsprutande luften och liksom fladdrar som ett vibrerande undervattenslöv. Då försvinner vattnet och Tommy, liksom ställer sig upp! Ovan hans huvud håller istäcket ännu.

Tyskarna ser liket ställa sig upp! och liket börjar sen marschera iväg under vad Tyskarna tror är den vattenfyllda strömmen. Det är bara istäcket som ligger kvar som ett lock. Allt vatten har runnit ut till Saltsjön!

Där går Tommy och fumlar efter cigg i fickan men kommer snart på att dom är ju blöta. Vad är det där plötsligt? Ett svärd glimmar på botten av den tömda strömmen. Ett bronssvärd! och ett till och ett till. Tommy tar upp ett av bronssvärden och läser ”Idag Kung imorgon död” En initial D-A-C-K-E. Tommy sveper med blicken över den långsträckta botten. Ser kräftor krypa överallt. Där ligger guldmynt och juveler i hög efter hög efter hög.

 

Uppe vid Strömgatan samlas det folk. Bilar stannar och de stackars japanerna i den flygande bussen kravlar ut på isen. Omtumlande med sina kameror i handen. Tommy förstår sakta vad det är som ligger på botten. Dackeskatten!! Jag har hittat Dackeskatten! Tommy skriker där under istäcket medans Japanerna kryper mot Strömgatan

Det blir för mycket! Istäcket spricker. Det donar i staden så som det aldrig någonsin gjorts. Japan efter japan hamnar med ett krack på det vattentomma strömbotten bland is, bland sten. hela istäcket samlas just i den grop Tommy nyligen fann skatten. Allt krossas till oigenkännlighet.

Uppe vid Riksbron har brandmän lyckats peta hål på den tillfälliga fördämning och vattnets kraft sliter bort resten av bråten och strömmen liknar nu en norrlandfors. Allt löst som låg på botten. allt från cyklar till bilar dras ner i strömmen och samlas i strömmen strax utanför Medeltidsmuseet.

 

Dackeskatten är vida känd i världen för att vara en av de största försvunna. Tusenfalt större än Bernadotteskatten.

Där var Tommy? Eller är Tommy där? Ingen vet med säkerhet var Tommy är.

”Jag som skriver ner detta gör det bara av en anledning!”

”Mitt namn får ni inte veta, men jag har det ganska så bra idag.”

 – Och så viftar han till med bronssvärdet…

DACKESKATTEN