MÄNNISKAN INTE TIGGAREN

TIGGARE I VILA

Det var så roligt! På tunnelbanan kom det fyra tiggare idag som pausade. Tre satte sig bredvid varandra och jag kände igen dem, två män och en kvinna. Nu när dom slog sig ner och slappnade av i sin förmodade välförtjänta rast, såg jag först och främst deras godhet. Sedan deras hopplöshet (den vi alla ser i tiggaren) och slutligen deras gemenskap.

Vi samtalade trots att vi inte kunde varandras språk. Jag fick ta ett fotografi. Rumänien var deras hemland. Kvinnan hade fyra barn att försörja. Den ena mannen sa något liknande som jag ej redigt uppfattade. Eftersom jag kände igen dem sedan i alla fall ett par år och det rådde vila uppstod en god liten stor stund. De var så fint att få delta i människan bakom tiggaren. Det skulle vi alla få göra nån gång vill jag önska.

Vilande tiggare

En unik situation. Annars är den vanliga bilden just bilden av tiggaren. Att jämt tigga dag ut och dag in för att överleva skapar en mental nedbrytande människa, nåt annat har jag svårt att tänka mej. Men just här och nu var det vila och jag såg människan inte tiggaren. Vackert! Tycker du inte det.

5 kommentarer på “MÄNNISKAN INTE TIGGAREN

  1. Vackra människor i vila, jag lärde känna några sk bärplockare från Bosnien och när jag kom så pass att vi kunde se varandra i ögonen samt försöka tala med varandra så såg jag bara stor sorg i deras svarta ögon men de log med munnen och var vänliga. Men ögonen glömmer jag aldrig för om jag pratar med stockholmarna som tigger eller som paret du fotat i förra texten så ser jag ingen sorg utan bara “full i fan” och frihet? Till och med på det viset har vi det bättre här. Jag känner ett längtan att få möta dig i stan någon gång, om du får tid snart och om du vill träffa en tant hihi så hör jag gärna av mig. Jag har ju ditt telnummer om det är samma som för tre år sedan förstås. See you…….

  2. John du är en fantastisk person på att utrycka dig skriftligt och också verbalt bland annat i radioprogrammen. Du har en blick för det fotografiska och dina bilder är jättefina. Uppskattar ditt bloggande otroligt mycket. Fortsätt så och ha det bäst.Kram kommer från Vällingby 🙂

  3. Oj, de va fint kommenterat, tack så väldigt mycket vem du nu än är Anne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.