Gott folk! se dessa två grabbar från Rumänien i deras arbete.

KRISTO ETT

Deras yrke: Gatumusikanter. Med hälsan som insats, med den där vetskapen om att, närsom kommer de uniformerade män som vill kontrollera – tryggheten som det så flott heter i kollektivtrafiken. Ordningsvakterna jagar direkt bort musikerna från tågen. Så är lagen, så är vi. Eller är vi det?

Inte Klubb gränslös i alla fall! Sanna mina ord! Klubb Gränslös består av folk från den yngre generationen. De gör saker utan ett politiskt spel eller för egen vinnings skull. Exempelvis ger de dessa gatumusiker rum. Blir vän med dom och lyssnar på dessa Rumäner (ofta), deras kamp i livet. Kristo här, som jag förövrigt skrev om: https://www.ekebert.se/klubb-granslos/

KRISTO TVÅ

Hans kamp är att varje månad få ihop till rumshyran 3500 och uppehälle osv. Precis som du och jag min vän. Men här finns det varken försäkringar eller garantier till nån minimilön. Kristo med flera spelar tills dom sjunker ihop om inte den skrala inkomsten räcker. Kanske Kristo måste spela ihop upp till 10,000 kronor per månad om han ska få en human tillvaro. Tänk dej: Att gå till vagn efter vagn efter vagn. Tåg efter tåg efter tåg. Dag ut och dag in månad efter månad. Om man inte förstås åker ur landet efter tremånaders-perioden (vistas i land utan deklarerat arbete). Samtidigt vara rädd och nervös för ordningsvakterna. Måste få ihop till hyran och allt annat. Hur mycket blir det tro du? Från varje vagn? Tjaa! De kanske du har smygstuderat din hala Ål! Om inte kan ja tala om att de tammefan inte är många korvören. Kolla få du se. Ja har smygstuderat gatumusikanternas ”fångst” per vagn. Ja lovar, de är inte många av oss Svenskar som ger och dom som ger kan det handla om 2-8 spänn. Kanske i varannan vagn. 40 spänn i timmen kan det bli. 10,000 kronor bör varje person ha som existensminimum per månad. 70-80 timmar per vecka. Tack för kaffet.

KRISTO TRE

Kristo är nervös hela tiden att inte få ihop 3500 till rumshyran, där långt, långt ut i en förort. Men håll med kära vän, att musikerna ofta är glada ändå, gladare än han i grått som sitter där med tidningen böjt huvud.