En mycket stark och sanningsenlig artikel om äldre hemlösa skrivet av Stadsmissionens Marika Markovits http://bit.ly/1r0dDue I DN idag. 

Marika inleder med att berätta att nu handlar hemlöshet även mycket om grundläggande frågor som mat, hyra, vård. 

Själv har även jag sett denna negativa utveckling och det på mycket nära håll då jag är registrerad hemlös. Nu får jag bekräftelse – att äldre hemlösa kommer bli många fler under många år.

Har du betalningsanmärkning samt låg inkomst är du totalt borta från bostadsmarknaden. Det krävs ganska hög inkomst för att få möjligheten till hyreskontrakt. Marika bekräftar det jag/vi redan vet, nämligen:

”Om folkpensionen i Sverige ska vara väldigt låg så måste vi göra något åt bostadsförsörjningen. Den som har låg folkpension och en betalningsanmärkning får inget hyreskontrakt.”

Nu kommer vi till det mest intressanta och oroväckande. Marika, hon tror inte att den svenska visionen – om att inte ha särskilda bostäder för fattiga människor – är hållbar längre när EU:s regelverk tvingar allmännyttan till marknadsmässiga hyror.

I Europa jobbar man mer med social housing. Det är med sorg i hjärtat jag säger det men vi skulle kunna göra en del av allmännyttan till social housing.

Jag instämmer till 100% Kära politiker! Reagera och agera nu! Skit i stora vägbyggen och annat! Se till att vi inom kort räddar det som räddas kan. Fortsätter det så här att äldre blir utan bostad och att anhöriginvandring (ofta äldre mammor och pappor) inte finner sig i arbete och med det blir hemlösa med låg inkomst ligger vi väldigt illa till om fem/tio år.

Avslutningsvis : En bildkavalkad på några av mina äldre vänner från gatufolket som lever utan fast förankring.

Jerkka 736 734 715 481 411 405 404 256 195