Offentliga 5-kronors toaletter syns här och var på stan.

Ibland har ni sett att det lyser rött. Då är det upptaget men det är inte alls säkert att någon är nödig, nejdå! Det kan faktiskt sitta ett helt gäng där inne.

Det vanligaste ärendet, förutom att göra sina naturliga behov förstås, är att dra i sig en dos. Alltså knarka på ren svenska.

Andra ärenden vi kan ha är exempelvis det som jag ofta brukade använda toaletten på Slottsbacken till. Nämligen att spela gitarr! Det är finfin akustik i dessa rum.

Ibland förvandlas den offentliga toaletten till en sovplats. Då finns det ett knep att ta till för att få vara ifred. Man sätter helt enkelt upp en klisterlapp på yttersidan där det står «AVSTÄNGD« eller »TRASIG«. Ofta ser man ohyra krypa omkring.

Små snabba insekter som jag inte vet vad det är för något, löss av något slag tror jag. Silverfisk och myror är dom mest vanliga, förutom knarkarna förstås. Jag förstår att det väcker ilska då flera av oss slarvar med att göra rent efter sig.

Blodigt papper på golvet, kanyler och pumpar.

Det händer att polisen öppnar dörren ibland. Det händer även att folk blir misshandlade och rånade där inne av människor som tappat allt vad moral och respekt för mänskovärde heter.

På baksidan av dessa toaletter finns ett mekaniskt rum där det sägs att det går att lägga en akvariehåv på utloppet. Det sägs även att det har hänt att någon bultat hårt på dörrens utsida och en myndig röst beordrat:

»Det är polisen! Öppna dörren innan vi spränger den!«

Om personen därinne då haft knarkpåsar slänger han eller hon dom vanligtvis i toaletten och spolar för att försöka klara sig. Men allt är en luring. Det står nämligen någon i mekanikrummet och håvar in knarket. Dom som bultade på var alltså inga poliser utan allt är ett avancerat lurendrejeri från annan liga.

DEN OFFENTLIGA TOALETTEN