Från boken GATANS MAT där jag har med som författaren två recept. Receptdelen börjar med mina två matrecept.

 

TAKÖVERHUVUDBIFF (Stekt fläskkotlett med kokt potatis)

6 portioner

Ingredienser:

Två fläskkotletter med ben
 6-8 potatisar (gulaktig sort, medelstora)


1-2 tomater.
vitlöksklyftor

Tillagning:

Koka potatisen väl, med skalet på. Gärna sakta. (Den ska bli så där fint mjuk). Medan potatisen harmoniskt kokar klart hinner du i lugnas ro förbereda tomaterna, vitlöksklyftorna och kotletten.

Banka kotletterna med baksidan av en mora- kniv. (Se upp så du inte slinter).
Krydda mer än rikligt med vitpeppar, plus en gnutta salt, på den sidan du vänder ner i en överhettad stekpanna.

Rikligt med smör i pannan.

Eventuellt att du klickar i lite smör till efter nån minut. Skaka pannan kraftigt ett par tre gånger.

Passa dej för att överbränna köttet. Stektiden är mycket kort och intensiv, endast några få minuter på var sida.

Krydda på den obrända sidan och vänd när stekytan börjar svartna.

(Kika försiktigt och se upp för flottstänk.)


Beroende på uppvärmning och tjocklek på kotletten stängs plattan av strax efter vändningen.

Skaka pannan vid behov och lägg i skalade vitlöksklyftor av den större sorten.

Vitlöken skall endast stekas så pass att den råa smaken precis avtagit och en ny underbar smak uppenbarar sig.


I slutet av den relativt snabba stekprocessen (medelröd) lägger du i de förskurna tomat- klyftorna.


Någon sås är det inte tal om, men däremot använder du den saftiga skyn som med hjälp av tomaterna och det rikliga kryddandet blir riktigt nice.

Då du ska slå på lite större kan du,
om ekonomin tillåter, byta ut de beniga kotletterna mot entrecote! Men då får du vara extra noga med bankningen.
Även välstekta champinjoner går rätten att kompletteras med.

Denna rätt är den enda rätt jag lagar hemma hos Lise!

Men nu lagar ja den solo ensam hos mej:)