Folkvandringar

Nu är det Sveriges tur att få vara med om folkvandringar hit. http://www.dn.se/ekonomi/barplockare-svavar-i-ovisshet

http://www.dn.se/nyheter/sverige/taltlager-uppror–nu-ska-barplockarna-bort

Men dagens vandringar försöker styras av lagar så som det inte gjorde i begynnelsen eller tider efter. Jag behöver icke vara en historiker för att dels begripa att det är misär och hunger som styr och dels att den “drabbade” befintliga befolkningen reagerar negativt kanske aggresivt.

Detta gäller även grupper i Samhällsgrupper så att säga. Alltså mindre sammansättningar – Som oss hemlösa Svenskar, redan utsatta här i Sthlm. Vi känner trycket på natt/daghärbärgena och tycker att andra kulturer tränger sig på.

Det är en naturlig reaktion och det som händer i Tierp med flera ställen. Nu med invasion av plockare går i samma anda som på andra ställen, som sagt.

Urbefolkningar som Indianer exempelvis, blev till slut utrotade. Men i andra fall har “nyinflyttade” nykulturer vunnit och tagit över. Dessa processer ligger på 30-40 år. Finns säkert massor av liknande fall i Världshistorien.

Befolkningar och grupper rör på sig och det är ett naturligt inslag på jorden, så nu är det Sveriges tur. På gott och ont.

Tips till er här i Sverige dit det vandrar andra kulturer:

Gilla läget! Bemöt och hjälp till istället! Då vi inte tar hand om alla bär kan ju andra gott göra det. Ni – om ni törs förstås – men det vet ja inte om ni törs, försöka hitta personer i nygruppen som ni tycker om och kan göra något tillsammans med. Byta tjänster eller hitta inspiration. 4-500 människor som det handlar om i detta fallet kan ju omöjlig förstöra landet så pass mycket som ni säger. Det är ingen atombomb ni snackar om. Gilla läget! Nu är det ni i glesbebyggelsen som drabbas. Norr är ju avbefolkat ju! Dom flesta av er vill ju egentligen själva inte bo där eller många av er unga iallafall om jag förstår historien någorlunda rätt.

2 kommentarer på “Folkvandringar

 1. Hej har mött en av dessa vandrare som var från Bulgarien han kunde inte engelska eller något språk jag bemästrar efter diverse tecken språk och ryska ord fattade jag att han blivit blåst på bärplockare lönen och var pank. Jag kände en djup skam över Sverige och köpte en tågbiljett till Stockholm och ritade en vägbeskrivning till ambassaden samt bjöd honom på mat. Kul att du fortsätter “blogga” dina skrifter har hjälpt mig mycket och lyst upp mitt drogmörker.

 2. Oj så fint gjort Johan som köpte biljett.
  Inte förrän vi kommer andra kulturer in på livet upplever vi empati.
  Själv – när jag får lägenhet i hemmakommun (bor på stödboendet Lönnen och är fortfarande registrerad hemlös) – kommer jag arbeta ideellt på biblioteken först och främst som stödlärare i Svenskundervisning.
  Mycket därför att jag vill komma andra kulturer in på livet. Det gör också att skepsis och föreställningar inte tar över.
  jag har vart jävligt sne på ytisar till och från i olika sammanhang.
  Jag förmodar att du tidigare läst mitt på “hemlös med egen blogg”
  Tror jag känner igen tonen i ditt skrivande! Det glädjer mej oerhört att du blir stärkt av mitt skrivande Johan:)
  Må väl, länge och roligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.